"Cum reacționăm la stres” este o carte scrisă de un medic psihiatru, care explică principalele tulburări psihice somatoforme și disociative, cum ar fi: tulburarea somatoformă, tulburarea conversivă, tulburarea hipocondriacă, tulburarea dureroasă persistentă ș.a.m.d. (când suferința sufletului produce suferința trupului), amnezia disociativă, fuga disociativă, tulburarea de depersonalizare și tulburarea disociativă a identității (când mintea nu poate face față problemelor). Toate aceste boli pornesc din anumite suferințe interne, a unor conflicte
interne nerezolvate sau din cauza stresului cronic/ a unei situații
traumatizante. Fiecare boală este prezentată prin cazurile reale ale unor pacienți. Sunt prezentate și modurile în care ar trebui să fie abordate aceste boli de către persoanele care îngrijesc bolnavul, dar nu se insistă aproape deloc pe partea medicamentoasă a tratamentelor.
Resursele interne ale omului sunt folosite pentru a face față suferinței, și atunci acesta devine mai puțin eficient/productiv acolo unde ar putea fi altfel.
Acesta este una din ideile principale pe care le-am reținut din această carte care poate fi utilă atât specialiștilor din domeniul bio-medical cât și oamenilor care vor să-și lărgească spectrul de cunoaștere în medicină.