joi, 4 iulie 2019

Tratat de igienă mintală de Constantin Enachescu


  
 La baza evoluției umane trecerea de la viața în natură (physis) la viața în cetate (polis) implică o mutație prin care civilizația ”închide” omul, dar îl și ”protejează” prin scoaterea lui din natură. Odată cu această schimbare asupra lui nu mai funcționează factorii naturali ai mediului, ci forțele civilizatoare ale mediului social. Aceste aspect se reflectă și în cadrul sănătății sale mentale. Are loc un proces de regresiune, o depersonalizare, având ca rezultat dependența omului de calculator. 

  Accelerarea ritmului vieții, condițiile de viață și obligativitatea de asimilare a noului antrenează noi forme a patologiei psihice: suprasolicitare, stres, stări reactive de tip nevrotic, anxios, depresii, afecțiuni psiho-somatice, tulburări de comportament, toxicomanii șamd. Se impune studiul igienei mentale ca acțiune de psihoprofilaxie, dar și ca o formă de educație, un sistem de formare a individului, a personalității umane, a modelelor de comportament social și a relațiilor interumane. Procesul de învățare a utilizării tehnicii de comunicare modernă trebuie să vină după formarea personalității și nu înaintea ei. Tehnica de comnicare trebuie să reprezinte un auxiliar, un instrument al persoanei și nu un ”univers artificial” în care acesta să sfârșească prin a se autodizolva. Universul informational trebuie utilizat selectiv în interes propriu și conform nevoilor sale fără a se lăsa sedus de el.

  Starea de neliniște psihosocială, nesiguranța, primatul forței în relațiile intersociale și al intereselor individuale în relațiile interumane fac să crească tensiunea socială, neîncrederea, dificultățile de adaptare, conflictele, agresivitatea. Lumea modernă – ”o lume de criză”. 

   Totul devine ”artificial”, dominat de nefiresc. Dispar creativitatea, originalitatea, iar în locul lor apare o nouă formă de pragmatism –utilitarism reprezentată de ”conduitele de consum”. Acestea sărăcesc atât intelectul, cât și afectivitatea persoanei, dar în același timp stimulează pulsiunile primare.  Viața devine o cursă pentru menținerea existenței. Nevoile spirituale sunt deturnate către formele de descărcare pulsională a unei civilizații a plăcerilor și distracțiilor.

   Se vorbește despre astenie și epuizare și necesitatea echilibrului între muncă și odihnă. - Senzația de oboseală are o funcție protectoare, ea semnalând epuizarea rezervelor energetice și este urmată de apariția inadaptării funcționale, fapt care împiedică organismul să continue o activitate ce ar conduce în acest caz la apariția unor alterări ireversibile. Oboseala e un ”semnal de alarmă”, mecanismul somatopsihic prin care organismul în stare de epuizare energetică își întrerupe activitatea. 
Un subiect curajos, discutabil, e segmentul de text care descrie egalitatea dintre sexe. ”Destinul femeii se realizează numai ca soție și mamă. Bărbatul se poate afirma în afara căsătoriei, printr-o viață bogată, complexă, în sfera profesională, politică, cultural artistică.” Autorul consideră că egalitatea dintre bărbat și femeie în viața de familie și cea socială este apanajul ”mișcării feministe”. Spune – competiția dintre soți a înlocuit cooperarea – egalitatea formală a dus la tensiuni și conflicte între sexe. Acesta recomandă și pledează pentru o distribuție a rolurilor după aptitudini și stabilirea domeniilor în care bărbatul are prioritate și a celor în care femeile sunt de neînlocuit.
Este descrisă dezvoltarea psihică, biologică și socială pe grupe de vârstă.

Se oferă o altă definiție succesului:
  Se știe că orice filosofie pesimistă prin natura și concluziile sale este nocivă pentru starea de sănătate mintală. Un tip de ten pozitiv, solid, echilibrat, adaptativ la situațiile vieții ca rezultat al educației, culturii intelectuale și morale, al educației școlare, sociale și religioase – aceasta este condiția succesului.

  Succesul și eșecul sunt legate și de modul în care persoana ”rezolvă” situațiile vieții, problemele sale personale sau profesionale.

  Încă o idee interesantă: calmul sau tensiunea sunt elemente vitale.
   Este o carte adresată studenților de la facultățile de medicină, psihologie, sociologie, asistență socială, drept, dar și oamenilor de cultură. Mi s-a părut o lectură utilă, deși unele subiecte sunt oarecum discutabile.
  

Niciun comentariu: