vineri, 31 martie 2017

”Clopotele templelor din castel și din oraș anunțară începutul Orei Șarpelui și el fu încântat de precizia lui. Atunci văzu o piatră mică pe jos. Se aplecă, o ridică și o puse cu grijă pe marginea ambrazurii, la soare, apoi se așeză iar cu spatele rezemat și cu picioarele proptite comod și rămase, uitându-se la ea.
   Uniformele gri îi urmăreau fiecare mișcare. Căpitanul se încruntă. După o vreme, spuse:
- Anjin-san, ce vrea să-nsemne piatra?
- Poftim?
- Piatra. Ce e cu piatra, Anjin-san?
- A! Privesc cum crește piatra.
- O, iertați-mă, înțeleg, răspunse căpitanul scuzându-se. Vă rog să mă iertați că v-am tulburat.
   Backthrone râse în sinea lui și-și întoarse privirea spre piatră.
- Crești, ticăloaso! spuse el.
    Dar oricât ar fi blestemat-o, oricât i-ar fi poruncit, sau ar fi ademenit-o, ea nu creștea.
   Chiar, te aștepți să vezi o piatră crescând? se întrebă el. Nu, bineînțeles că nu, dar concentrarea asupra pietrei face să treacă timpul mai ușor și-ți aduce liniștea. Nu poți avea destul wa. Neh?
   Ehei, de unde o să vină următorul atac? Nu există nici o apărare împotriva unui asasin, dacă asasinul e pregătit să moară, nu?”

Shogun, James Clavell

   Interesant. Posibilitatea existenței vieții în Univers a început nu odată cu formarea primei stele, ci odată cu moartea acesteia. Până la moartea primei stele nu existau elemente mai ușoare decât Litiul. Nici o moleculă de carbon. Nici una de oxigen. După stingerea ei, însă, supernova rezultată a creat elemente mai ușoare, formându-se posibilitatea vieții, printr-un lanț chimic/biochimic: pornind de la elementele cele mai răspândite, care s-au asamblat în aminoacizi, proteine, ADN/ARN; s-a format oxigenul, apa ș.a.m.d.

   Totul are un rost; chiar și moartea.

luni, 27 martie 2017

    Platforma edx.org mi se pare unul dintre cele mai bune lucruri pe care le are în momentul de față internetul. Încă nu mi-am format totuși o părere certă, pentru că sunt antrenată în primul meu curs. Poate că am fost extrem de norocoasă în momentul în care mi-am ales cursul și celelalte nu se vor ridica la nivelul primului, dar poate nu. Este vorba de un site educațional (zice el non-profit), în care există cursuri catalogate pe diferite domenii de activitate. Aceste cursuri sunt realizate de universități din întreaga lume. Unele sunt gratuite, altele nu. Majoritatea sunt în engleză. Cursul pe care îl parcurg acum este repartizat în mai multe video-uri de prezentare a unor mici informații din subiect, urmate de câte o mică serie de întrebări prezentate sub formă de cazuri medicale. După ce răspunzi corect la întrebare, poți vizualiza răspunsul, care este însoțit de explicații. Cu un singur click pe ”download handout” poți obține textul aferent fiecărui video. Se numește ”Introduction to Urology”. Este captivant și ușor de înțeles, fiind prezentat de către un Profesor universitar din Stockholm. Îți ia cam 6 ore pe săptămână timp de o lună de zile să-l termini. În momentul de față, după absolvirea acestui curs, nu poți obține certificatul de absolvire, pentru că i-a expirat perioada în care a fost activ, dar poate fi vizualizat pentru cunoștințe. În cazurile cursurilor active, indiferent de aceea că sunt sau nu gratuite, îți poți obține certificatul de absolvire doar contracost, valoarea lui fiind de aproximativ 100 euro. Când semnezi la înregistrarea pe site condica site-ului, garantezi, printre altele, că nu vei folosi materialul de pe acest site în alte scopuri decât cel de autoinstruire, că nu vei distribui conținutul acestuia în vreun fel și că tu vei fi cel care îl va urma/ va răspunde la întrebări. Aici e marea problemă în ceea ce privește autenticitatea acestor certificate și seriozitatea cursului. Oricine poate să plătească pe altcineva să facă aceste cursuri pe numele său și tot pe numele său să-și ia certificatul. E o posibilitate ușoară de fraudare. Așadar, să învețe cine vrea să învețe (e și o bună metodă de a-ți cizela engleza) și să fraudeze cine vrea să fraudeze. Eu deocamdată o să mă bucur de această splendidă posibilitate de a învăța de la niște profesori buni din întreaga lume, verificându-mi totodată și cunoștințele acumulate.



duminică, 26 martie 2017

Tei



    În latină se numește Tilia cordata. Popular i se mai spune tei alb, tei pucios sau tei cu frunza mare.   
    Se folosesc numai florile care se culeg în lunile iunie și iulie. Ele conțin uleiuri eterice, tanin, mucilagii. Farnesolul îi conferă un miros frumos specific.
   La vechii germani, teiul ”Linda Freya” era considerat zeița dragostei. Sub tei se țineau judecățile.
   Florile culese pe vreme însorită se usucă la umbră.
   Ceaiul preparat din florile de tei calmează tusea, scade febra, favorizează transpirația, liniștește crampele de stomac și este ceaiul tradițional care se bea seara înainte de culcare, ceai cu puternic efect de calmare și care dă un somn liniștitor.
   În infecțiile gripale sau răceli, infuzia de tei contribuie la scăderea febrei, calmarea tusei, oprirea guturaiului și face să dispară ”zgârieturile” din gât.
  Este binevenit să fie utilizat de către bolnavii de stomac, cei cu pirozis (arsuri) și cei cu hiperaciditate gastrică.
   Adolescenții cu pistrui folosesc extractul din flori de tei pentru spălări pe față și s-a observat că numărul de pistrui scade.

Mod de folosire:

Ceai (infuzie): o linguriță cu vârf de flori de tei se opărește cu o cană (250 mL) cu apă clocotită, se lasă 10 minute, se strecoară, se beau 2-3 căni zilnic.
Altă rețetă de ceai de tei: o linguriță cu flori de tei se pune în 250 mL apă rece, se pune apoi la fiert, se lasă să dea în clocot, se lasă  ”să tragă” 5-10 minute, se strecoară și se bea fierbinte în cazurile de gripă sau răceală banală.

Contraindicații: afecțiuni cardiace.
Fotografia postată de Ecaterina Bargan.

vineri, 24 martie 2017

  ”Yabu adăugă: În legătură cu acești oameni, toți sunt ronini. Toți sunt din provinciile din nord. Toți au încuviințat să-ți jure credință veșnică, ție și seminției tale. Toți sunt buni războinici. Nici unul n-a făcut vreo crimă, care să poată fi dovedită. Toți au ajuns ronini pentru că seniorii lor au fost omorâți, au murit sau au fost maziliți. Mulți au luptat pe nave împotrive unor dușmani ca wako. Tu înțelegi cuvântul wako?
- Da, Alteță.
- Cei legați sunt, pesemne, tâlhari sau wako. Au venit în grup și s-au oferit să te slujească cu vitejie în schimbul iertării crimelor din trecut. Au jurat în fața seniorului Noboru - care ți-a ales toți acești oameni din porunca seniorului Toranaga - că n-au înfăptuit nici o fărădelege împotriva seniorului Toranaga, nici împotriva vreunuia din samuraii săi. Poți să-i primești pe fiecare în parte, sau în grup, sau să-i respingi. Înțelegi?
- Pot să refuz vreunul din ei?
- De ce ai face-o? întrebă Yabu. Seniorul Noboru i-a ales cu grijă.
- Binențeles, iertați-mă, spuse Blackthorne cu un aer obosit, conștient de proasta dispoziție crescândă a daimyo-ului. Înțeleg, dar ce se va întâmpla cu cei care sunt legați, dacă eu nu-i vreau?
- Li se vor tăia capetele. Binențeles. Dar ce are una cu alta?”

Shogun, James Clavell

joi, 23 martie 2017

   ”Please, prove me you're not a robot”, îmi cere un robot informatic.

  E la fel de absurd ca și în cazul în care înainte de a publica un text într-un mediu virtual, ți-ar apărea avertizarea ”Vă rog să demonstrați că textul dumneavoastră posedă o valoare artistică literară”. 

miercuri, 22 martie 2017

”dacă vrei pace pentru sufletul tău, trebuie să-nveți să bei ceai dintr-o ceașcă goală.”

Shogun, James Clavell

Unul dintre motivele pentru care am în plan să-mi iau role

   ”Numeroase studii au arătat că persoanele care își păstrează o condiție fizică bună, folosind scheme judicioase de efort fizic și control al greutății, beneficiază de o durată de viață mai mare. Cu precădere la vârste cuprinse între 50 și 70 an, studiile efectuate au indicat o mortalitate de trei ori mai redusă decât în cazul subiecților cu o condiție fizică bună comparativ cu subiecții a căror condiție fizică este precară.
   Care este motivul pentru care condiția fizică bună prelungește viața? În cele ce urmează sunt prezentate două dintre cele mai evidente motive.
   În primul rând, condiția fizică bună și controlul greutății reduc semnificativ incidența patologiei cardiovasculare. Acest lucru se explică prin: (1) menținerea presiunii sâmgelui la valori moderat scăzute și (2) reducerea colesterolului și a lipoproteinelor cu densitate mică din sânge și creșterea lipoproteinelor cu densitate mare. După cum s-a subliniat și anterior, aceste modificări acționează împreună în sensul scăderii incidenței infarctelor miocardice și a accidentelor vasculare cerebrale ischemice.
   În al doilea rând, și probabil la fel de important, o persoană care prezintă o condiție fizică bună dispune de mai multe rezerve la care poate apela în situații de boală. Spre exemplu, sistemul respirator al unei persoane de 8- de ani care are o condiție fizică precară poate limita aportul de oxigen la maxim 1 L/min; acest lucru înseamnă o rezervă respiratorie de maxim trei sau patru ori mai mare. Însă, o persoană vârstnică cu o condiție fizică bună poate avea o rezervă de două ori mai mare. Acest lucru este deosebit de important pentru supraviețuire când o persoană vârstnică dezvoltă o pneumonie care poate necesita rapid utilizarea tuturor rezervelor respiratorii. În plus, abilitatea de creștere a debitului cardiac în situații limită (”rezerva inimii”) este adesea cu 50% mai mare în cazul vârstnicului cu o condiție fizică bună decât în cazul vârstnicului cu o condiție fizică precară.”

Guyton

duminică, 19 martie 2017

Sunătoarea



   Sunătoarea (Hypericum perforatum) în medicina populară românească, a fost utilizată multă vreme în special pentru tratamentul unor afecţiuni ale ficatului şi tubului digestiv, iar în Occident pentru tratarea anxietăţii şi a stărilor depresive uşoare şi moderate. 

     Germanii îi spun Johanniskraut (Planta Sfântului Ioan). Legenda spune că Apostolul Domnului, Ioan, a cules planta stropită de sângele lui Iisus chiar de sub crucea pe care era răstignit Mântuitorul.
În România planta se mai numește buruiană de năduf, crucea-voinicului, floarea lui Ioan, hamei de pământ, sburătoare, sunaică, pojarniță.

Compoziția chimică

   Produsul vegetal utilizat de la sunătoare este reprezentat de părțile terminale înflorite (Herba Hyperici). Acestea conțin:

             Naftodiantrone – regasite in cea mai mare parte in petalele florilor si muguri
o             Hipericina – pigment care imprima culoarea galben-rosietica petalelor
o             Pseudohipericina
             Flavonoide (polifenoli) – regasite in cele mai mari concentratii in flori: kamferol, quercitina, izoquercitina, hiperina, hiperozida
             Floroglucinoli
o             Hiperforina – se considera ca ar avea rol major psihoactiv
o             Adhiperforina
             Uleiuri esentiale: mono si sesquiterpene (alfa si beta-pinen, alfa-terpineol, geraniol, etc)
             Xantone si taninuri
             Constituenti fenolici: acizi cafeic, clorogenic, hiperfolina
             Alti constituenti: carotenoide, pectina, aminoacizi, etc.

    Hiperforina – se pare ca ar favoriza influxul de ioni (cu precădere de sodiu) în spațiul intracelular, în special la nivelul neuronilor, prin acțiunea la nivelul canalelor care mediază preluarea acestora. Influxul de ioni inhibă recaptarea neurotransmițatorilor, mecanism care ar putea sta la baza efectelor antidepresive ale sunătorii.

    Planta s-a mai numit în vechime ”Samariteanul milostiv” , pentru puterea de a vindeca rănile cele mai capricioase.
    Pe tulpina lungă și puternic ramificată cresc flori galben-aurii. Dacă se zdrobește o tulpină, curge o sevă de culoare roșie ca și culoarea sângelui Domnului Iisus Hristos.
    Se culege întreaga plantă, dar cel mai des se utilizează florile. Perioada optima este din iulie până în august. În zonele de munte, august-septembrie.

Depresie

   Există numeroase date care atestă eficacitatea sunătorii în diminuarea simptomelor asociate depresiei ușoare sau moderate. Se consideră că mecanismul său de reactie ar consta în inhibarea recaptării neurotransmițătorilor (serotonina, noradrenalina si dopamina), asemănător medicamentelor antidepresive (SSRI – Inhibitori ai Recaptarii Serotoninei: fluoxetina, citalopram, sertralina, etc).
Eficiența sunatorii în tratamentul depresiilor este comparabilă cu cea a antidepresivelor. Efectele secundare induse de aceasta sunt mai mici decât cele ale antidepresivelor.

    Se mai folosește în tratamentul durerilor de cap, în stări de irascibilitate, tulburări de somn, astenie nervoasă. A dat bune rezultate în ameliorarea nevralgiilor de trigemen.
    Ajută în tratarea enurezisului, a stărilor de agitație.
    Uleiul de sunătoare preparat din flori este folosit pentru vindecarea arsurilor, pansarea rănilor întinse, a urmărilor dureroase ale fracturilor, a arsurilor de la soare.
    Ceaiul de sunătoare este un mijloc ”clasic” de vindecare a bolilor de ficat și fiere, hemoroizi, tulburări digestive, ulcer gastric și duodenal, dizenterii, diarei cronice.
   Orice stări de colici cedează dacă abdomenul copilului este masat cu puțin ulei de sunătoare.
   Tot uleiul de sunătoare, combinat însă cu ceai de sunătoare băut zilnic poate ajuta la închiderea unei ulcerații. Și hematoamele tratate cu ulei de sunătoare dispar în cel mai scurt timp.
  La dereglările de ciclu menstrual la femei, ceaiul de sunătoare, combinat cu traista ciobanului, dă efecte uimitoare.

Forme de administrare

   Sunătoarea poate fi utilizată în foarte multe forme de administrare, începand de la ceaiuri, tablete, capsule, uleiuri, și pana la creme, geluri sau unguente, pentru aplicații locale. Cele mai multe produse sunt standadizate cu un conținut în hipericină de 0,3%.

Mod de administrare:

Copii

             Deoarece majoritatea studiilor efectuate pe sunătoare au avut ca subiecți persoane adulte, nu se cunoaște efectul pe care l-ar putea avea această planta asupra copiilor.
             Nu se recomandă tratament antidepresiv cu sunătoare copiilor, cu exceptia situațiilor în care aceștia sunt sunt strict monitorizați de către un medic de specialitate.

Adulți
             Doza uzuală zilnica recomandată în tratamentul depresiilor ușoare și medii – 300mg (0.3% hipericina) X 3/zi, în timpul meselor.

Ceai de sunătoare: O linguriță cu vârf de plante la un sfert de litru de apă clocotită se lasă să stea până la un minut, apoi se strecoară și se beau 2-4 căni de ceai, zilnic.

Ulei de sunătoare: florile proaspete de sunătoare se pun într-o sticlă, se toarnă ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline până se acoperă cantitatea de flori. Sticla va sta 2-3 săptămâni la loc însorit până ce se colorează în roșu. Apoi uleiul se strecoară și se păstrează în sticle de culoare închisă. Se folosește în tratamentul arsurilor.

Tinctură: se pun florile de sunătoare într-o sticlă, se toarnă alcool rafinat în concentrație de 38-40 grade și se lasă la loc însorit 15-30 de zile. Se folosesc 5 picături de trei ori pe zi în tratamentul afecțiunilor digestive.

Băi de șezut: într-un vas de 5 L se pun plante întregi de sunătoare la macerat în apă rece. A doua zi se pune la fiert, după ce a dat în clocot se adaugă la apa pentru baie. Durata băii este de 20 de minute după care corpul nu se șterge, se îmbracă un halat pentru baie, se stă în pat timp de o oră. Aceste băi aduc alinare în caz de lumbago, reumatism, sciatica.

Interacțiuni

    Sunătoarea interacționează cu un numar foarte mare de medicamente. În cele mai multe situații acțiunea medicamentelor este diminuată de prezența sunătorii, însa sunt cazuri în care sunătoarea potențează actiunea medicamentelor, crescandu-le toxicitatea.
    Se cunoaste ca sunatoarea ar avea afinitate pentru receptorii adenozinici, serotonin 5HT1, benzodiazepinici si pentru ceI gama-aminobutirici (GABA).
    In principal, sunatoarea este incriminata in procese de inductie enzimatica desfasurate la nivelul CYP1A2, CYP3A4 sau CYP2C9 dar si a glicoproteinei P. In urma acestor procese, are loc scaderea concentratiilor plasmatice ale medicamentelor care se metabolizeaza prin intermediul acestor grupe enzimatice, cu scaderea eficacitatii lor terapeutice.

 Medicamente care pot interacționa cu sunătoarea

Clasa de substante

Reprezentanti
Tip de interactiune
Antidepresive
SSRI: citalopram, escitalopram (Actavis), fluvoxamina (Fevarin), paroxetina (Seroxat), fluoxetina (Prozac), sertralina (Zoloft)
Triciclice: amitriptilina, nortriptilina, imipramina
IMAO: tranilcipromina (Parnate), fenelzina (Nardil)

Sunatoare creste riscul efectelor secundare, putand conduce la aparitia sindromului serotoninergic.
Anticonvulsivante
Carbamazepina (Tegretol), fenobarbitalul, fenitoina
Scade actiunea anticonvulsivanta prin inductie enzimatica la nivel CYP36A4
Antihistaminice
loratadina (Claritin, fexofenadina (Telfast), cetirizina (Zyrtec)
Sunatoarea le poate scadea nivelul plasmatic, cu diminuarea eficientei tratamentului
Imunosupresoare
adalimumab (Humira), azatioprina (Imuran), ciclosporina, metotrexat, tacrolimus (Prograf)
Scade actiunea imunosupresoare a medicamentelelor indicate de obicei in transplant de organ sau boli autoimune
Antiretrovirale HIV
Indanavir, saquinavir, amprenavir, enfuvirtid, etc
Scade actiunea terapeutica a medicamentelor, prin inductie enzimatica la nivel CYP3A4
Sedative
Anticonvulsivante: fenitoina (Dilantin), acidul valproic (Depakine)
Barbiturice: fenobarbital
Benzodiazepine: diazepam (Valium), alprazolam (Xanax)
Sedativ-hipnotice: zolpidem, zaleplon
Antidepresive triciclice: amitriptilina (Tryptizol)
Alcoolul

Actiunea sedativa poate fi potentata in prezenta sunatoarei
Antimigrenoase
sumatriptan, naratriptan, rizatriptan, zolmitriptan
Sunatoarea poate creste riscul efectelor secundare (inclusiv sdr. Serotoninergic), prin potentarea conscentratiilor de serotonina serica
Anticoagulante/antitrombotice
warfarina (Coumadin), fenprocumona, clopidrogel (Plavix)
Creste riscul de sangerare, datorita actiunii inductoare la nivel CYP2C9
Hipolipemiante (Statine)
atorvastatina (Lipitor), simvastatina (Zocor), lovastatina (Mevacor)
Sunatoarea poate sa scada nivelul plasmatic al statinelor, cu diminuarea activitatii terapeutice
Contraceptive orale
Toate combinatiile
Scade eficacitatea medicamentelor contraceptive prin inductie enzimatica la nivel CYP1A2, CYP3A4
Alte medicamente
teofilina (Miofilin)
Scade nivelul plasmatic al medicamentului, cu scaderea eficacitatii tratamentului, prin inductie enzimatica la nivel CYP1A2
dextrometorfan (Tussin)
Creste riscul reactiilor adverse (inclusiv sdr. Serotoninergic)
digoxin
Poate determina scaderea nivelului plasmatic al medicamentului, cu scaderea eficacitatii terapeutice prin actiunea de inductie a transportului P-glicoproteinei.

sâmbătă, 11 martie 2017

Unul dintre cele mai perfecte și inocente scenarii pe care mi le-a făcut destinul:

     Eram la cursul de farmacie clinică în anul V și profesoara m-a rugat să mă duc în locul ei, lângă computer, să mișc slide-urile manual, în timp ce dânsa era în ultima bancă și prezenta cursul (prezentatorul rămăsese fără baterie). Într-un moment dat, a intrat profesoara de farmacognozie. S-a uitat cu o expresie uimită la mine. Ocupam locul corect în spațiu. Eram lângă chiar lângă slideuri și toți colegii mei stăteau cuminți în fața mea. Mă știa de studentă activă și serioasă, dar nici chiar așa.
     Regret și acum că nu am avut destul curaj și simț al umorului să mă ridic în picioare să zic
”Da, doamnă, intrați. Eu prezint cursul. Pe mine mă căutați?”.
     În scurt timp, desigur, misterul a fost dezlegat.

vineri, 10 martie 2017

    "Daca citeam - si adnotam - cincizeci de pagini pe seara, puteam ajunge la o medie de 3 carti pe luna ori treizeci si sase pe an. Stiam cu aproximatie si cate povestiri scurte puteam spera sa realizez intr-un an daca dedicam treizeci si sase de ore pe saptamana scrisului; si cat de mare va fi biblioteca mea intr-un deceniu daca aveam sa fac achizitii conform bugetului meu actual. Si-mi placea sa stiu lucrurile astea, si pana in ziua de azi sunt incantat de mine pentru faptul ca le-am stiut."

Philip Roth, Viata mea de barbat

miercuri, 8 martie 2017

   Stadiul faringian al deglutiției. Explicarea în șapte paragrafe a unui proces care în realitate se-ntâmplă în 2 secunde. Awesome!

#love_Guyton&Hall

duminică, 5 martie 2017

  Să înveți încontinuu, lin, fără grabă, în propria-ți satisfacție, în fiecare minut liber pe care îl ai, renunțînd la distracție, hobby-uri, e singura cale; cu pauze de somn și plimbare, dar chiar și așa, abia peste 5 ani vei vedea rezultate palpabile, un plus mare de self-respect, o structură mentală așa cum îți dorești. Ne revedem peste vreo 5 ani. Mult succes mie și celor care vor să-mi urmeze calea! În orice specializare există o cale către excelență.

sâmbătă, 4 martie 2017

     Dar viața nu este constituită numai din farmacologie sau numai din literatură sau numai din muncă sau numai din emisiuni ieftine degradante. Viața e un vălmășag cu de toate, care se suprapun, se înlănțuie. E frumusețe și durere; e liniște și agonie, e stres și nepăsare; e dragoste și ură...
   Cu cât mai multă naivitate, cu atât mai multă dezamăgire. Cu cât mai multă dezamăgire, cu atât mai multă plictiseală de clasicul ”amăgit atât de-adesea”; cu cât mai multă plictiseală de ”răsturnări surprinzătoare de situație”, cu atât mai multă înțelepciune și acțiuni pornite din înțelepciune. Toate întâmplările vieții trec prin căușul palmelor noastre ca un râu curgător. Totul este (ca și chimia organică) într-o continuă schimbare. Ceea ce rămâne, este timpul pe care l-am investit în noi, în diversele feluri în care am făcut-o; și dragostea care a creat/ crează legături ireversibile între oameni, indiferent de întâmplări, trecerea timpului, cortine schimbate ș.a.m.d.
Farmacologia, prin complexitatea sa, e un canal de expansiune.
Literatura (citită sau scrisă) este un mod de a-ți extinde interiorul (intelectual/sufletesc).
Așa cum și universul o face, e obligația noastră să ne extindem, cu pași mici, cu pași mari - în orice fel ne este dat/dăruit.
   Nu e greu să înveți. Greu e să te pui în poziția de a învăța. Greu e să persiști în ambiția ta, dar odată trecut de primele câteva bariere, ești de neoprit.

vineri, 3 martie 2017

1. Se duce în fața ușii închise și dă cu lăbuța în ea.
2. Se așază în fața ușii și se uită țintă la clanță timp de un minut.
3. Dacă nimănui nu i se face milă de suferința ei, miaună uitându-se la clanță.
4. Obține ce vrea.

  ”Da, dar ea este, așa cum tu, pe bună dreptate, ai arătat-o, cu totul deosebită.”

Shogun, James Clavell
   Don’t ever stop believing in your own personal transformation. It is still happening even on the days you may not realize it or feel like it.

Lalah Delia