vineri, 24 martie 2017

  ”Yabu adăugă: În legătură cu acești oameni, toți sunt ronini. Toți sunt din provinciile din nord. Toți au încuviințat să-ți jure credință veșnică, ție și seminției tale. Toți sunt buni războinici. Nici unul n-a făcut vreo crimă, care să poată fi dovedită. Toți au ajuns ronini pentru că seniorii lor au fost omorâți, au murit sau au fost maziliți. Mulți au luptat pe nave împotrive unor dușmani ca wako. Tu înțelegi cuvântul wako?
- Da, Alteță.
- Cei legați sunt, pesemne, tâlhari sau wako. Au venit în grup și s-au oferit să te slujească cu vitejie în schimbul iertării crimelor din trecut. Au jurat în fața seniorului Noboru - care ți-a ales toți acești oameni din porunca seniorului Toranaga - că n-au înfăptuit nici o fărădelege împotriva seniorului Toranaga, nici împotriva vreunuia din samuraii săi. Poți să-i primești pe fiecare în parte, sau în grup, sau să-i respingi. Înțelegi?
- Pot să refuz vreunul din ei?
- De ce ai face-o? întrebă Yabu. Seniorul Noboru i-a ales cu grijă.
- Binențeles, iertați-mă, spuse Blackthorne cu un aer obosit, conștient de proasta dispoziție crescândă a daimyo-ului. Înțeleg, dar ce se va întâmpla cu cei care sunt legați, dacă eu nu-i vreau?
- Li se vor tăia capetele. Binențeles. Dar ce are una cu alta?”

Shogun, James Clavell

Niciun comentariu: