miercuri, 22 martie 2017

Unul dintre motivele pentru care am în plan să-mi iau role

   ”Numeroase studii au arătat că persoanele care își păstrează o condiție fizică bună, folosind scheme judicioase de efort fizic și control al greutății, beneficiază de o durată de viață mai mare. Cu precădere la vârste cuprinse între 50 și 70 an, studiile efectuate au indicat o mortalitate de trei ori mai redusă decât în cazul subiecților cu o condiție fizică bună comparativ cu subiecții a căror condiție fizică este precară.
   Care este motivul pentru care condiția fizică bună prelungește viața? În cele ce urmează sunt prezentate două dintre cele mai evidente motive.
   În primul rând, condiția fizică bună și controlul greutății reduc semnificativ incidența patologiei cardiovasculare. Acest lucru se explică prin: (1) menținerea presiunii sâmgelui la valori moderat scăzute și (2) reducerea colesterolului și a lipoproteinelor cu densitate mică din sânge și creșterea lipoproteinelor cu densitate mare. După cum s-a subliniat și anterior, aceste modificări acționează împreună în sensul scăderii incidenței infarctelor miocardice și a accidentelor vasculare cerebrale ischemice.
   În al doilea rând, și probabil la fel de important, o persoană care prezintă o condiție fizică bună dispune de mai multe rezerve la care poate apela în situații de boală. Spre exemplu, sistemul respirator al unei persoane de 8- de ani care are o condiție fizică precară poate limita aportul de oxigen la maxim 1 L/min; acest lucru înseamnă o rezervă respiratorie de maxim trei sau patru ori mai mare. Însă, o persoană vârstnică cu o condiție fizică bună poate avea o rezervă de două ori mai mare. Acest lucru este deosebit de important pentru supraviețuire când o persoană vârstnică dezvoltă o pneumonie care poate necesita rapid utilizarea tuturor rezervelor respiratorii. În plus, abilitatea de creștere a debitului cardiac în situații limită (”rezerva inimii”) este adesea cu 50% mai mare în cazul vârstnicului cu o condiție fizică bună decât în cazul vârstnicului cu o condiție fizică precară.”

Guyton

Niciun comentariu: