duminică, 18 decembrie 2016



     ”Eul sănătos poate, cu mai mult sau mai puțin succes, să adopte diferite roluri ale personei, în conformitate cu nevoile adecvate unei situații date. Umbra, în schimb, este atât de personală, încât este cu siguranță ceea ce persoana cu siguranță ”are” (dacă într-adevăr nu are câteodată un eu). Există disfuncționalități ale personei, care adesea necesită o intervenție psihoterapeutică. Trei disfuncționalități sunt mai importante: 1) dezvoltarea excesivă a personei; 2) dezvoltarea inadecvată a personei; și 3) identificarea cu persona într-un asemenea grad, încât eu simte în mod fals că este identic cu rolul social principal.
Dezvoltarea excesivă a personei  poate conduce la formarea unei personalități care se ajustează foarte bine rolurilor sociale, dar poate lăsa senzația că nu există o persoană reală ”în interior”. O dezvoltare insuficientă a personei poate conduce la formarea unei personalități care este mult prea vulnerabilă în fața posibilității de a fi respinsă sau rănită sau la a fi absorbită de persoanele cu care interacționează”
Terminologie
Persona (lat. ”masca actorului”). Rolul social al unei persoane, format pe baza standardelor societății și a educației timpurii. Un eu puternic se raportează la lumea exterioară prin intermediul unei persona flexibile; identificarea cu o anumită persona  (medic, savant, artist etc) împiedică dezvoltarea psihologică a individului.
Umbra. O parte inconștientă a personalității cracterizată prin trăsături și atitudini, negative sau pozitive, pe care eul conștient tinde să le respingă sau să le ignore. Este personificată în vise de persoane de același sex ca și visătorul. Asimilarea conștientă a umbrei are ca rezultat o creștere a energiei disponibile."

James A. Hall, Interpretarea jungiană a viselor

Niciun comentariu: