sâmbătă, 24 decembrie 2016

   "Toranaga își îndreptă atenția asupra tânărului îngenuncheat.
- Cum îndrăznești să zici că spusele seniorului Ishido au vrut să fie în vreun fel o insultă la adresa mea! Binențeles că el n-ar fi niciodată atât de nepoliticos. Cum îndrăznești să asculți convorbiri ce nu te privesc? Nu, nu ți se va permite să faci seppuku. Asta e o onoare. Tu n-ai nici onoare, nici stăpânire de sine. O să fii pus pe cruce astăzi, ca un criminal de rând. Săbiile tale vor fi rupte și îngropate într-un sat eta. Capul îți va fi pus în țeapă ca toată lumea să te batjocorească, cu o tăbliță pe care va fi scris: ”Acest om s-a născut samurai din greșeală. Numele lui a încetat să mai existe!”
   Cu un efort suprem Usagi își controlă respirația, dar picăturile de sudoare curgeau și rușinea lor îl tortura. Se înclină spre Toranaga, acceptându-și soarta cu un calm desăvârșit.
- Stăpâne Toranaga, spuse grav, cu îngăduința ta voi veghea eu însumi ca poruncile tale să fie îndeplinite.
   Toranaga încuviință din cap.
   Tânărul se plecă pentru ultima oară și apoi dădu să se ridice, dar Hiro-matsu îl împinse din nou la pământ.
- Samuraii merg, spuse. La fel și oamenii. Dar tu nu ești nici una, nici alta. Ai să mergi spre moarte târându-te în patru labe.
   Tăcut, Usagi se supuse.
    Și toți din cameră fură mișcați de stăpânirea de sine a tânărului și de măsura curajului său. Se va renaște samurai, își spuseră ei mulțumiți.”

Shogun, James Clavell

Niciun comentariu: