sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Urzica

    Planta se folosește în primul rând pentru depurarea sângelui. Este bine ca fiecare om, începând cu vârsta fragedă și până la adânci bătrânețe să facă în fiecare primăvară o cură cu urzici timp de 3-4 săptămâni,
    Diuretic, tratament boli de rinichi și vezică urinară, gută, arterită, reumatism, hidropizie, eczeme, mâncărimi, pielonefrită, deprimare psihică, dureri de cap, dismenoree, sinovită, spondiloză, coxartroză, tulburări de ritm cardiac, stres, oboseală, epuizare, sciatică, lumbago, anemie.
    Datorită conținutului bogat în fier și siliciu, vitamina A și C, ceaiul de urzică se recomandă în tratarea gripei
   Căderea părului poate fi oprită bând ceai de urzici.

    Ceai: 1 lgt cu vârf. Se umecteză cu puțină apă fierbinte și se lasă 5 minute, apoi se adaugă 250 mL apă clocotită. Chiar dacă gustul nu este foarte plăcut, binefacerile acestui ceai nu pot fi comparate cu nimic.

    Spălări pe cap (I): Se pun 100 grame frunze și rădăcini de urzică tăiate mărunt într-un vas împreună cu jumătate de litru apă și o jumătate de litru de oțet. Se acoperă vasul și se lasă să fiarbă 20 minute. Se spală capul, la rădăcina părului, cu această soluție. Ajută la creșterea părului.

    Spălări pe cap (II): Se pun cinci mâini duble cu urzici proaspete într-un vas cu 5 litri de apă rece. Se lasă o oră, apoi se pune la încălzit până dă la fiert. Se trage vasul de pe foc și se lasă încă 5 minute. Se strecoară și se folosește la spălatul pe cap.

   Spălări pe cap (III): Se folosesc rădăcini de urzică, se spală, se toacă mărunt și se pun două mâini pline într-un vas de 5 litri cu apă rece. Se lasă peste noapte, apoi se fierbe de 2-3 ori. După răcire se folosește pentru spălatul pe cap. În loc de săpun obișnuit, se folosește săpun de casă cu urzici.

    Băi de picioare cu urzici: 5 L apă + două mâini duble frunze de urzici și 2 mâini cu rădăcină de urzică. A doua zi - fierbere. Se răcește puțin. Se introduc picioarele în extractul de urzică cât se poate suporta de fierbinte, apoi se spală picioarele cu apă limpede.

Niciun comentariu: