sâmbătă, 22 iulie 2017

  "O cauză infinită trebuie în mod necesar să producă un efect infinit. Dar cum efectul se opune cauzei, el va fi infinit într-un mod diferit.
(...)
   Universul nu poate fi infinit, căci doar infinitatea este infinită. Universul nu poate fi etern, căci numai eternitatea este eternă.
   N-am putea să avem nici un spațiu și un timp infinit, căci nu pot exista două infinituri. Spațiul și Timpul sunt două atribute sau manifestări ale infinitului, fiind niște simulacre pe care nu le putem confunda cu însuși infinitul. Ele ne par infinite, însă nu sunt decât indefinite. (Cele două coloane ale atriumului.) În timp și în spațiu se realizează materia; numai în timp - Sufletul; numai în spațiul pur infinit - Dumnezeu.
   Acest infinit nu e decât manifestarea lui Dumnezeu - dar nu manifestarea lui ca lumi, ci ca Dumnezeu. Dincolo de asta, la cel mai de sus nivel al supremului se află Dumnezeu Imanifest - ca un punct în centrul cercului, ceea ce, în astrologia scrisă, este simbolul Soarelui, care este umbra lui Dumnezeu.”

Pessoa

Niciun comentariu: