O variantă a trandafirului sălbatic: Rosa Canina. Fructele sunt utilizate pentru conținutul lor foarte ridicat în vitamine (A, B1, B2, P, K) și în special în vitamina C (de peste 25 de ori mai mult decât lămâia).
Fructele de măceș
conțin și zaharuri, acid citric, tanin. Cunoscute din antichitate, se folosesc
mai ales pentru bolnavii aflați în convalescență.
Măceșele prin
conținutul lor de vitamina P sunt foarte utile pentru menținerea ”în funcție” a
vaselor capilare, normalizînd circulația sângelui.
Măceșele măresc
secreția biliară și vindecă multe boli ale ficatului și veziculei biliare.
Este cunoscut și
efectul antiinflamator în bolile intestinelor.
Semințele
conținute în fructul de măceș au efect diuretic. O cură de ceai (chiar pe
perioade mai lungi) ajută în bolile de rinichi și vezică urinară. Ceaiul se
prepară din fructele puțin strivite, se pun în apă clocotită și se lasă să
fiarbă cel puțin 5 minute.
Acest ceai este
admirabil în stări gripale, răceli (combate febra). Are și un ușor efect
laxativ.
Ceai: Se folosesc
2-3 lingurițe cu fructe zdrobite la o cană (250 mL) cu apă se pune la fiert
timp de 5-10 minute. Apoi se strecoară printr-o pânză. Se îndulcește cu puțină
miere sau zahăr.
Atenție! Vasul în
care se fierbe ceaiul trebuie să fie smălțuit. Contactul cu metalul reduce
conținutul de vitamina C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu