În latină se
numește Tilia cordata. Popular i se mai spune tei alb, tei pucios sau tei cu
frunza mare.
Se folosesc numai florile care se culeg în lunile iunie și iulie.
Ele conțin uleiuri eterice, tanin, mucilagii. Farnesolul îi conferă un miros
frumos specific.
La vechii
germani, teiul ”Linda Freya” era considerat zeița dragostei. Sub tei se țineau judecățile.
Florile culese pe
vreme însorită se usucă la umbră.
Ceaiul preparat
din florile de tei calmează tusea, scade febra, favorizează transpirația, liniștește
crampele de stomac și este ceaiul tradițional care se bea seara înainte de
culcare, ceai cu puternic efect de calmare și care dă un somn liniștitor.
În infecțiile gripale sau răceli, infuzia de
tei contribuie la scăderea febrei, calmarea tusei, oprirea guturaiului și face
să dispară ”zgârieturile” din gât.
Este binevenit să fie utilizat de către
bolnavii de stomac, cei cu pirozis (arsuri) și cei cu hiperaciditate gastrică.
Adolescenții cu pistrui folosesc extractul
din flori de tei pentru spălări pe față și s-a observat că numărul de pistrui
scade.
Mod de folosire:
Ceai (infuzie): o
linguriță cu vârf de flori de tei se opărește cu o cană (250 mL) cu apă
clocotită, se lasă 10 minute, se strecoară, se beau 2-3 căni zilnic.
Altă rețetă de
ceai de tei: o linguriță cu flori de tei se pune în 250 mL apă rece, se pune
apoi la fiert, se lasă să dea în clocot, se lasă ”să tragă” 5-10 minute, se strecoară și se
bea fierbinte în cazurile de gripă sau răceală banală.
Contraindicații: afecțiuni cardiace.
Contraindicații: afecțiuni cardiace.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu