joi, 16 aprilie 2020

”Uciderea Comandorului” de Haruki Murakami


     

   


    Un pictor portretist este părăsit de către soția sa după cîțiva ani de căsnicie. Decide să plece din apartamentul în care locuiau și o vreme să trăiască din economii, refuzînd să facă portrete. Călătorește fără țintă pînă i se strică mașina. Într-un moment dat în timpul călătoriei are o scurtă relație amoroasă cu o necunoscută care pare să fie urmărită de cineva, bărbatul cu Subaru alb. Chipul urmăritorului i se imprimă în minte și îl urmărește obsesiv, împletindu-se cu alte puncte cheie. Un prieten îi oferă drept locuință casa tatălui său, Tomohiko Amada, un pictor celebru care este spitalizat. Casa se află în inima unor munți. Pictorul ajunge să fie profesor la o școală de pictură din satul apropiat. Dintre studentele sale, își face o iubită măritată.  Într-o zi oarecare primește o comandă extrem de valoroasă pentru portretul cuiva. După mai multe refuzuri, în cele din urmă, acceptă.

     Cine este Menshiki? Care este sursa sunetului și ce legătură apare între pictura din pod și respectivul sunet? Cum se va derula isoria legată de fiica sa? Cum se vor dezlega legăturile existente între toate acele puncte cheie ale romanului, vă las vouă să descoperiți dacă nu ați citit cartea.

   Lectura este una ușoară, plăcută, așa cum autorul ne-a obișnuit. Nu lipsește suculența, și nici misterul, deși narațiunea pe alocuri pare a fi amînată. Simplu, dar plin de acuratețe, cu imagini expresive atît asupra exteriorului imediat cît și asupra unor stări lăuntrice. O lectură pe deplin plăcută și relaxantă, deși unul dintre capitole mi s-a părut scris foarte prost din toate punctele de vedere. Vă las să îl găsiți voi.

Se poate cumpăra:








Niciun comentariu: